Cor Blok

cor_blok_photo

Toen ik in 1992 ter viering van Tolkiens honderdste verjaardag de tentoonstelling Hobbits in Holland in de Koninklijke Bilbiotheek te Den Haag organiseerde, wilde ik alle originele kunst hebben die speciaal voor de Nederlandse edities van Tolkiens boeken waren gemaakt. Zo nam ik contact op met Cor Blok, die de drie bekende omslagen van de eerste paperback editie van In de Ban van de Ring uit 1965 heeft gemaakt. Hij verbaasde mij met de opmerking 'hoeveel schilderijen wil je hebben, ik heb er meer dan 100'.

Uiteindelijk kwamer er 20 schilderijen van Blok in de tentoonstelling te hangen. Al rap kwam de vraag van menig bezoeker of ze te koop waren. Alhoewel Blok liever de collectie bij elkaar hield, ging hij toch accoord en heb ik in de jaren 90 in totaal 40 schilderijen verkocht. Ik heb het werk ook onder de aandacht van HarperCollins gebracht, waardoor werk van Blok in Realms of Tolkien is opgenomen, evenals een ansichtaartboekje en een Tolkien kalender in de jaren 90.

Frappant is dat Tolkien zelf de werken heeft gezien en er zo van onder de indruk was, dat hij er twee heeft gekocht (en een derde er gratis bij kreeg). Later heeft Priscilla Tolkien en andere leden van de familie schilderijen van Blok bij mij gekocht.

Dit is uw laatste kans een uniek kunstwerk in bezit te krijgen. Meer dan 50 jaar geleden gemaakt en met volle instemming van Tolkien zelf!

Bij aanschaf van een schilderij krijgt u gratis facsimilés van de drie brieven die Tolkien aan Blok heeft geschreven.

Cor Blok, geboren in 1934, is in maart 2021 overleden.

Alle werken zijn gouaches op rijstpapier. Blok heeft de schilderijen voorzien van een passpartout. Onder het passpartout zijn de werken getiteld, gedateerd en gesigneerd.

In de Posters e.d. sectie van de webwinkel staan gelimiteerde prints van Bloks Tolkien schilderijen.

Deze tien werken van Blok zijn te zien in de tentoonstelling "De Wereld van Cor Blok" in het Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40 te Haarlem) van 3 juni t/m 8 juli. Daar kun je ze dus 'life' bekijken en zien hoe geweldig ze zijn.

Cor Blok, De hobbits plunderen Bilbo's huis I

Bestel

Cor Blok, De hobbits plunderen Bilbo's huis II

Bestel

Cor Blok, Willem Varentje getroffen door een appel

Bestel

Cor Blok, Sam haalt Frodo in

Bestel

Cor Blok, Uglúk

Bestel

Cor Blok, Teken van de Hand, Isengard

Bestel

Cor Blok, Frodo gevangen door Shelob

Bestel

Cor Blok, Pepijn tussen Gandalf en Denethor

Bestel
!