hobbit1t

De Hobbit

Een van de vele verhalen die Ronald Tolkien zijn kinderen voor het slapen gaan vertelde ging over de wat suffige hobbit Bilbo Balings die met dertien dwergen op reis gaat om een drakenschat te vinden. Bij toeval kwam het niet-afgemaakte manuscript bij de uitgever George Allen & Unwin terecht. Die raadde Tolkien aan het af te schrijven. Op 22 september 1937 verscheen The Hobbit en tot verrassing van Tolkien werd het een verkoopsucces. Tegen kerst verscheen de tweede druk, dit keer met kleurenillustraties, gemaakt door Tolkien zelf. De eerste druk had alleen wat zwart/wit illustraties.

!

In de vele onderstaande edities hebben sommige helemaal geen illustraties, andere alleen de zwart/wit en sommige zowel de kleuren- als de zwart/wit illustraties. Dit staat per boek aangegeven.

De edities staan in chronologische volgorde, de oudste eerst.

Zoals altijd is alles nieuw, tenzij anders in de omschrijving staat aangegeven.

!

Hobbit schedel

Homo floresiensis

De Floresmens (Homo floresiensis), is een in 2003 ontdekte uitgestorven mensensoort waarvan aangenomen wordt dat hij nog leefde ten tijde van moderne mensen, Homo sapiens, zo'n 18.000 jaar geleden. Acht skeletten, waarvan slechts één met schedel, zijn ontdekt in een kalksteengrot 'Liang Bu' op het Indonesische eiland Flores. Opmerkelijk is het postuur: deze mensensoort werd niet groter dan 1 meter. Daardoor sprak de pers al rap over de hobbit schedel. Er bestaat echter nog hevige onenigheid tussen wetenschappers of het hier een aparte soort betreft, of dat het slechts om abnormale individuen van moderne mensen gaat.

Exacte replica van de gevonden schedel, gemaakt van polystone en handbeschilderd. 9 cm breed, 10 cm hoog, 13 cm diep.*